Відбулася навчальна екскурсія для студентів історичного факультету до Архикатедрального Собору Святого Юрія у Львові.

13.03.2024 | 10:44

«Нам поможе святий Юрій…»:

як студенти-історики осягали духовні висоти для майбутніх професійних здобутків і життєвих перемог.

8 березня студенти історичного факультету з навчальною метою відвідали Архикатедральний Собор Святого Юрія у Львові. Візит відбувся в рамках практичної частини вивчення предметів «Памʼяткознавство та експертиза культурних цінностей» і «Історія України пізнього середньовіччя». Їх викладають досвідчені науковці кафедри давньої історії України та спеціальних галузей історичної науки (завідувач − доц. Ольга Михайлівна Щодра). Лекції для студентів другого року навчання читає проф. Роман Марʼянович Шуст, він і подбав, аби групу молодих істориків зустріли господарі Святоюрської гори о. Роман Кравчик і його помічник.

Одна екскурсійна група склалася з представників чотирьох академічних – Ісм – 11с, Ісо – 23с, Іст – 32с та Іст – 34с. Мандрівка, яку очолив завідувач Музею історії Університету Юрій Володимирович Гудима, вдалася вельми пізнавальною, повчальною та приємною, адже студенти познайомилися з історією будівництва церкви, помилувалися численними мистецькими творами, якими наповнена святиня, відвідали крипти з похованнями ієрархів і дізналися чимало фактів з їхнього подвижницького життя. Цікаво було оглянути інтерʼєр храму з висоти його хорів. У головній наві собору саме відбувалося Святе Таїнство Хрещення новонародженого.

Доброго настрою і сил для навчання додала всім прогулянка митрополичими садами. Весняна погода потішила чудовим сонячним днем.