Відбулася навчальна екскурсія для студентів істориків у монастирі св. Онуфрія у Львові

22.04.2024 | 12:10

16 квітня 2024 року у василіянському монастирі святого Онуфрія у Львові студенти історичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка, які вивчають спеціальність музеєзнавство та пам’яткознавство відбулась екскурсія-лекція, яку провів о. Корнилій Яремак, ЧСВВ, координатор місійної діяльності Провінції Найсвятішого Спасителя Отців Василіян. Слухачі ознайомилися з основними віхами історії монастиря, який заснований у ХІV столітті, став пристановищем, місцем праці та упокоєння першодрукаря Івана Федорова, центром Галицької Провінції Отців Василіян, в якому одним з ігуменів був Андрей Шептицький, ЧСВВ, який пізніше став митрополитом Львова.

Монастир є пам’яткою архітектури та культури національного значення. Він є місцем останнього спочинку багатьох значних львівських міщан, а серед них – молдавського господаря Стефана VІІ Томші. У 2014 році відбулось перепоховання Івана Федорова та його співпрацівників у друкарській справі, могила знаходиться у лівій церковній наві. Цінною пам’яткою релігійної культури є іконостас 1908 року з іконами пензля відомого галицького митця Модеста Сосенка.

Екскурсію для студентів в рамках практичної частини вивчення предметів «Памʼяткознавство та експертиза культурних цінностей» і «Історія України пізнього середньовіччя» ініціював проф. Роман Шуст, групу очолив Юрій Гудима.