Відбулося засідання чергової Наукової геральдичної конференції

15.10.2024 | 10:01

У п’ятницю, 11 жовтня 2024 р. у приміщенні Львівського відділення Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського відбулося засідання чергової Наукової геральдичної конференції. Такі конференції регулярно проводяться у місті з 1991 р. і цьогорічна була вже XXXIV. Під час їхньої роботи заслуховуються та обговорюються доповіді та повідомлення із низки спеціальних (допоміжних) історичних дисциплін, насамперед – геральдики, генеалогії, нумізматики, сфрагістики, фалеристики. Участь у цьогорічній конференції взяли дослідники зі Львова, Києва, Рівного, Вінниці, Миколаєва.

Серед учасників конференції були в.о. завідувача кафедри давньої історії України та спеціальних галузей історичної науки Олександр Целуйко та студентка нашого факультету Анастасія Ковальська (науковий керівник – доц. Олег Дух). У виступі О. Целуйка йшлося про особливості розвитку спеціальних (допоміжних) історичних дисциплін у Львові у роки німецької окупації (1941-1944 рр.). Було окреслено ті інституційні та матеріальні труднощі, з якими зустрілася вітчизняні дослідники у той час, їхні наукові здобутки, задуми та нереалізовані плани, наголошено на помітному зростанні інтересу в українській пресі до питань генезису національної символіки.

Доповідь А. Ковальської стосувалася вибору імен (ім’я нареченню) дітей в унійній парафії Успіння Пресвятої Богородиці с. Гайворон Теплицького намісництва Київської митрополичої архієпархії протягом 1782-1792 рр. У результаті дослідження відповідної метричної книги авторка дійшла висновку про різноманіття імен, що обиралися тоді для іменування, у тому числі доволі рідкісних для цієї парафії, та причини появи цих імен. Окремо було наголошено, що ключовим чинником для вибору імен дітям згаданої парафії було врахування літургійного календаря Східної Церкви.