Вийшла друком монографія Коваліско Н.В., Бубняк С.М. “Соціальне самопочуття внутрішньо переміщених осіб в Україні: соціологічний дискурс”

14.06.2022 | 11:10

Вітаємо авторів із завершенням багаторічної праці та з побажаннями продовження досліджень з надзвичайно актуальної теми сьогодення.

Посилання на електронний варіант монографії https://clio.lnu.edu.ua/…/Monohrafiia-Kovalisko-N.V…

З іншими електронними науковими працями можна ознайомитися на сторінці кафедри соціології

https://clio.lnu.edu.ua/employee/kovalisko-n

**********************************

У монографії розкрито особливості аналізу та інтерпретації соціального самопочуття у соціогуманітарних науках. Охарактеризовано поняття «соціальне самопочуття внутрішньо переміщених осіб (ВПО)» та запропоновано концептуальну схему вимірювання рівня соціального самопочуття ВПО і на загальнонаціональному рівні виокремлено основні чинники впливу на даний соціальний феномен. Розглянуто соціальне самопочуття ВПО з позицій положень деприваційного підходу та теорії ярликування. На основі вторинного аналізу загальнонаціональних досліджень виокремлено та охарактеризовано просторово-часовий вимір ВПО за період 2014-2020 рр. і окреслено тенденції й наслідки внутрішнього переміщення крізь призму вирішення низки проблемних життєвих ситуацій, в яких перебувають ВПО. На локальному рівні комплексно досліджено характер та особливості ставлення львів’ян до ВПО з Донбасу та АР Крим, з урахуванням їх проблемних життєвих ситуацій. Визначено методологічні підходи та методики вимірювання соціального самопочуття ВПО в емоційно-оцінному, деприваційному та просторово-часовому вимірах. Розглянуто контекст сучасних міграційних процесів та відмінності в тлумаченні понять «біженці», «переміщені особи», «ВПО» з урахуванням законодавчої бази щодо конструювання стратегій розв’язання проблем ВПО у сучасному українському суспільстві.

Для науковців, викладачів, студентів та усіх, хто прагне підвищити свою обізнаність щодо сучасних тенденцій соціальних переміщень та їх наслідків у сучасному суспільстві.