Зустріч “Із традиційної культури Бойківщини” в ресторані “Бойківська гостина”

12.11.2023 | 02:03

Продовженням кількарічної плідної співпраці між кафедрою етнології Львівського університету та товариством “Бойківщина” у Львові стала зустріч “Із традиційної культури Бойківщини”, яку 9 листопада 2023 року гостинно прийняв ресторан “Бойківська гостина” та його господар Андрій Німець (голова згаданого товариства).

Цей захід дозволив гостям поглибити свої знання про історією та унікальною культурою вказаного етнографічного району на прикладі цьогорічних експедиційних матеріалів про традиції села Урич та сусідніх сіл.

Перед гостями виступили з науковими доповідями студенти-третьокурсники спеціалізації “етнологія”. Андріана Іванків розповіла про весільні ритуали бойків. Доповідь Яни Палчинської була присвячена поховально-поминальній обрядовості, яка є надзвичайно важливою для розуміння культурного контексту. Катерина Войтович представила традиційну демонологічну палітру бойків, а Максим Мазурака підсумував результати власних досліджень з ділянки традиційної будівельної обрядовості Бойківського краю.

Серед гостей заходу були й викладачі кафедри історії України та економічної теорії Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького Надія Войтович та Дмитро Пожоджук разом зі своїми студентами – учасниками краєзнавчого гуртка.

Після виголошення доповідей відбулася товариська зустріч, під час якої присутні студенти, викладачі та інші гості свята поспілкувалися у творчому атмосферному середовищі. Учасники заходу залишилися під враженнями на подальше вивчення і підтримку традицій Бойківщини.

Висловлюємо вдячність керівникам цьогорічної студентської експедиції проф. Володимиру Галайчуку, доц. Григорію Рачковському та проф. Ярославу Гарасиму, які активно долучилися до організації цього заходу.