Зустріч із випускниками кафедри соціології: обговорення ОПП «Бізнес-соціологія» і «Прикладна соціологія»

20.03.2023 | 23:14

10 березня 2023 року відбулася онлайн-зустріч викладачів кафедри соціології Львівського національного університету імені Івана Франка із випускниками-соціологами різних років. У зустрічі також взяли участь гаранти освітньо-професійних програм першого (бакалаврського) рівня вищої освіти: проф. Ю Ф. Пачковський (ОПП «Бізнес-соціологія») та доц. О. Т. Калиняк  (ОПП «Прикладна соціологія»). Це була добра нагода почути думки випускників як потенційних стейкхолдерів стосовно можливості вдосконалення та поліпшення наявних навчальних планів, зважуючи на їхній набутий професійний досвід як соціологів та враховуючи сучасні вимоги ринку праці.

Обговорення охопило різні напрямки для можливих реорганізацій завдяки тому, що випускники кафедри на сьогодні є реалізованими фахівцями у різних сферах, котрі тією чи іншою мірою пов’язані із соціологічними знаннями та компетенціями. Учасниками дискусії були Ірина Криницька, доцент кафедри педагогіки та соціальної роботи Українського Католицького Університету, Оксана Філюк, керівниця відділу менеджменту якості освітнього процесу ЦЗЯО, Христина Ілик, завідувачка центру моніторингу Львівського національного університету імені Івана Франка, Тетяна Лукеря, експерт-аналітик аналітичного центру «Лабораторія законодавчих ініціатив» (м. Київ), Марія Прихід, фахівець із зв’язків з громадськістю і пресою Львівського центру надання послуг учасникам бойових дій, а також представниці ІТ-сфери – Оксана Бриндзак (requirement analyst у компанії Eleks) та Вікторія Кутікіна (middle strong release engineer у компанії Intellias).

Усі  учасники обговорення позитивно оцінили надані їм до розгляду освітньо-професійні програми із «Бізнес-соціології» та «Прикладної соціології», спираючись і на власний досвід навчання за спеціальністю «Соціологія», і на досвід працевлаштування. Учасники дискусії наголосили на тому, що знання та навики, отримані під час навчання, допомогли знайти роботу. Було висловлено також низку побажань та рекомендацій, серед яких слід виокремити побажання ввести більше практичних кейсів в межах різних галузевих соціологічних дисциплін. Експерти наголошували на важливості спрямовувати студентів до практичної імплементації їхніх навчальних проєктів, а також на значенні прикладної комунікації в реалізації таких тематичних блоків, як  організаційний бізнес, ділова комунікація, корпоративна культура, бізнес-структури, конфлікт-менеджмент (ОПП «Бізнес-соціологія»). Акцентували також на важливості тематичного наповнення соціології організацій у напрямку піар-менеджменту та новітнього брендингу, а також, враховуючи реалії російсько-української війни, розширити проблематику волонтерського руху, діяльності неприбуткових організацій та механізмів реалізації соціальної політики в нових умовах для ОПП «Прикладна соціологія».

У підсумку всі погодилися, що освітньо-професійні програми з соціології бакалаврського рівня дають широкі компетенції, котрі розкривають чимало можливостей для потенційної професійної самореалізації студентів.

Дякуємо за висловлені думки! Усі вони дуже цінні і будуть враховані кафедрою соціології у процесі вдосконалення і змістовнішого наповнення навчальних планів із освітньо-професійних програм, що реалізуються кафедрою соціології Львівського національного університету імені Івана Франка.