Зустріч на тему “Гостре горе”. Курс “Психологічна аптечка”

28.11.2023 | 12:19

Важка хвороба, втрата близьких, розрив стосунків, трагічний досвід…

Немає приладу, який би виміряв глибину чи силу горя. Немає правильних чи неправильних реакцій. Вони просто є. Процес горя це шлях, це час, сили. Це не стан життя, а стадія життя, яку треба пережити і вийти з неї. Це завжди індивідуальний процес.

Часто людина відокремлюється від горя, щоб втриматися «на плаву». Але тяжкі почуття й думки однаково «наздоганяють» і з ними необхідно зустрітися, інакше вони можуть сприяти проблемам із фізичним та психічним здоров’ям. З часом перебування в скорботі, як і стрес, випробовує на міцність і природні захисні системи. І коли ресурс виснажується, наявні захворювання загострюються. Як вказують клінічні дослідження та практичний досвід, частина людей продовжує жити й не усвідомлює, що їхня поведінка, емоційні зміни та прийняті рішення під впливом цих скорботних переконань заважають нормальному функціонуванню, — результат непережитої втрати.

Усвідомлення, що відбувається з людиною, яка є в горі, дає заспокоєння, полегшення від того, що вона розуміє, на якій стадії прийняття вона знаходиться, що її чекає далі, і що з цим робити.