Кухня народів Європи

Тип: На вибір студента

Кафедра: етнології

Навчальний план

СеместрКредитиЗвітність
46Залік

Лекції

СеместрК-сть годинЛекторГрупа(и)
448доцент Рачковський Г. В.Ісо-21c, Ісо-22c, Ісо-23с

Опис курсу

Головною метою навчального курсу є ознайомлення студентів історичного факультету з традиціями культури харчування народів Європи, що  сформувалися історично з урахуванням національних, обрядових, релігійних, природно-кліматичних, географічних та інших умов, формування у студентів базової системи знань в області історії та етнології, з основними теоретичними інтерпретаціями традицій харчування, що зумовлено, крім суто наукового інтересу, практичними потребами життя.
Виклад курсу також спрямований на підкреслення етнічної специфіки та спільних рис традиційної культури європейських народів, на виявлення у ній загального та унікального у загальноєвропейському контексті, вироблення в студентів сучасної політичної культури щодо питань міжетнічної комунікації.
Студент повинен виявити вміння окреслити поле дискусій навколо дефініції термінів “традиційна кухня”, “обрядова їжа”, “повсякденна їжа”, “харчові заборони”.
У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен
знати:

  • національні особливості культури харчування, традиційних щоденних, святкових та обрядових страв народів Європи;

вміти:

  • визначати етнічну приналежність певних загальновідомих страв;
  • застосовувати понятійний апарат, володіння способами етнографічного опису і класифікації елементів традиційного харчування.

Опис

Рекомендована література

Базова

  1. Архипов В. В. Особенности национальной кухни и режима питания народов Западной Европы : [Италия, Греция, Испанияя, Югославия, Болгария] [Электронный ресурс] // Этнические кухни. Особенности культуры и традиций питания народов мира : учебное пособие / В. В. Архипов. – Киев, 2016. – С. 23–46, 74–86, 106–108. – Режим доступа: http://culonline.com.ua/Books/Etnicheskie%20kuhni%20Arhipov.pdf
  2. Архипов В.В., Иванникова Е.И. Особенности культуры и традиции питания народов мира. Киев: Атика, 2005.
  3. Волощук Р.А., Нечепоренко А.В. Особливості кухні народів світу. Київ: Реклама, 1991.
  4. Головко Л.І. Навчальний посібник з дисципліни «Кухня народів світу». – Бердянськ, 2011.
  5. Історія розвитку культури та традицій харчування народів світу [Електронний ресурс] // Кухні народів світу : опорний конспект лекцій / Прикарпат. нац. ун-т ім. В. Стефаника. – Івано-Франківськ, 2012. – C. 3–4. – Режим доступу: http://194.44.152.155/elib/local/329.pdf (дата звернення: 2311.17).
  6. Островська Г. Кухні народів світу. Тернопіль, 2018
  7. Челембієнко В.А., Зигуля С.В. Кухня народів світу. Харків, 1993.
  8. Челембієнко В.А., Зигуля С.В. Кухня народів світу. Харків, 1993.
  9. Anthropology at Home. London, 1987.
  10. Buranbaeva O., Mladineo V. Culture and Customs of Hungary. Greenwood Press, 2011.
  11. Cravens Craig. Culture and Customs of the Czech Republic and Slovakia. Greenwood Press, 2006.
  12. Hrvatska regionalna kuharica / priredili Božica Mirić i Drago Vukušić. Zagreb: Mozaik knjiga,
  13. Komentarze do Polskiego Atlasu Etnograficznego. T. 3: Pożywienie i sprzęty z nim związane. Wrocław: Polskie Towarzystwo Ludoznawcze, 1996.
  14. Nordstrom Byron J. Culture and Customs of Sweden. Greenwood, 2010.
  15. Sheen B. Foods of Spain Detroit : KidHaven Press, 2007. – 64 p.
  16. Sheen Barbara. Foods of Scandinavia. Kidhaven Press, 2010.
  17. Iliustruota Lietuvos enciklopedija. Kaunas: Šviesa, 2005.

Допоміжна

  1. Заварина А.А. Русское население Латвии в конце XIX – начале ХХ в. Рига, 1988.
  2. Историко-этнографический атлас Прибалтики. Одежда. Жилище. Рига, 1986.
  3. Очерки общей этнографии. Зарубежная Европа. – Москва, 1966.
  4. Рихтер Е.В. Русское население Западного Причудья. Таллин, 1976.
  5. Рождение ребенка в обычаях и обрядах. Страны Зарубежной Европы. – М.: Наука, 1999.
  6. Сно Е.э. Франция. Этнографический очерк. СПБ., 1906.
  7. Страны Балтии и Россия: общества и государства. М., 2002.
  8. Тиводар М. Етнологія: навч.посіб. для студ. іст. ф-ту. – Львів, 2004.
  9. Anthropology at Home. London, 1987.
  10. Aveni Anthony F.. The Book of the Year: A Brief History of Our Seasonal Holidays. Oxford University Press, 2004.
  11. Danaher Kevin. The Year in Ireland: Irish Calendar Customs. – Dublin, 1972.
  12. Kirby D. The Baltic World 1772 – 1993. London, New York, 1993.
  13. Misiunas R.J., Taagepera R. The Baltic States. Years of Dependence. 1940 – 1980. London, 1983.
  14. Rauch G. von. The Baltic States. Estonia, Latvia, Lithuania. The Years of Independence. 1917 – 1940. Los Angeles, 1974.

Матеріали

Інформаційні ресурси

  1. history.com.ua
  2. histoty.org.ua
  3. litopys.org.ua
  4. uht.org.ua
  5. Етнічний довідник. http://www.socd.univ.kiev.ua/publicat/soc/index.html

Тиводар М. Етнологія: навч. посібн. / Михайло Тиводар. – Львів: Світ, 2004. – 624 с.

Навчальна програма

Завантажити навчальну програму