Кухня народів Європи

Тип: На вибір студента

Кафедра: етнології

Навчальний план

СеместрКредитиЗвітність
46Залік

Лекції

СеместрК-сть годинЛекторГрупа(и)
148доцент Рачковський Г. В.Іст-11с, Іст-22c, Іст-23c, іст-24с

Практичні

СеместрК-сть годинГрупаВикладач(і)
416доцент Рачковський Г. В.

Опис курсу

Головною метою навчального курсу є ознайомлення студентів історичного факультету з традиціями культури харчування народів Європи, що  сформувалися історично з урахуванням національних, обрядових, релігійних, природно-кліматичних, географічних та інших умов, формування у студентів базової системи знань в області історії та етнології, з основними теоретичними інтерпретаціями традицій харчування, що зумовлено, крім суто наукового інтересу, практичними потребами життя.
Виклад курсу також спрямований на підкреслення етнічної специфіки та спільних рис традиційної культури європейських народів, на виявлення у ній загального та унікального у загальноєвропейському контексті, вироблення в студентів сучасної політичної культури щодо питань міжетнічної комунікації.
Студент повинен виявити вміння окреслити поле дискусій навколо дефініції термінів “традиційна кухня”, “обрядова їжа”, “повсякденна їжа”, “харчові заборони”.
У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен
знати:

  • національні особливості культури харчування, традиційних щоденних, святкових та обрядових страв народів Європи;

вміти:

  • визначати етнічну приналежність певних загальновідомих страв;
  • застосовувати понятійний апарат, володіння способами етнографічного опису і класифікації елементів традиційного харчування.

Опис

Рекомендована література

Базова

  1. Архипов В. В. Особенности национальной кухни и режима питания народов Западной Европы : [Италия, Греция, Испанияя, Югославия, Болгария] [Электронный ресурс] // Этнические кухни. Особенности культуры и традиций питания народов мира : учебное пособие / В. В. Архипов. – Киев, 2016. – С. 23–46, 74–86, 106–108. – Режим доступа: http://culonline.com.ua/Books/Etnicheskie%20kuhni%20Arhipov.pdf
  2. Архипов В.В., Иванникова Е.И. Особенности культуры и традиции питания народов мира. Киев: Атика, 2005.
  3. Брак у народов Западной и Южной Европы. – Москва, 1989.
  4. Брак у народов Северной и Северо-Западной Европы. – Москва, 1986.
  5. Брак у народов Центральной и Юго-Восточной Европы. – Москва, 1988.
  6. Волощук Р.А., Нечепоренко А.В. Особливості кухні народів світу. Київ: Реклама, 1991.
  7. Головко Л.І. Навчальний посібник з дисципліни «Кухня народів світу». – Бердянськ, 2011.
  8. Гудина О.В. Названия блюд как маркеры исторических эпох в развитии австрийского государства // История еды и традиции питания народов мира. Вып. 2: Материалы II-го Международного симпозиума, 29-31 октября 2015 года. 2016. С. 147–152.
  9. Історія розвитку культури та традицій харчування народів світу [Електронний ресурс] // Кухні народів світу : опорний конспект лекцій / Прикарпат. нац. ун-т ім. В. Стефаника. – Івано-Франківськ, 2012. – C. 3–4. – Режим доступу: http://194.44.152.155/elib/local/329.pdf (дата звернення: 2311.17).
  10. Календарные обычаи и обряды в странах зарубежной Европы. Конец XIX – начало XX в. весенние праздники. – Мосва, 1977
  11. Календарные обычаи и обряды в странах зарубежной Европы: зимние праздники – Москва, 1974
  12. Календарные обычаи и обряды в странах зарубежной Европы: летне-осенние праздники. – Москва, 1978
  13. Культура и быт народов зарубежной Европы. Москва, 1967.
  14. Народы зарубежной Европы. Москва, 1964. Т. 1. (Народы мира: Этнографические очерки)
  15. Островська Г. Кухні народів світу. Тернопіль, 2018
  16. Рассадина С.А. Концепция национальной кухни: производство значений (на примере Италии, Германии и Польши) // История еды и традиции питания народов мира. Вып. 2: Материалы II-го Международного симпозиума, 29-31 октября 2015 года. 2016. С.198–204.
  17. Уусирвирта Х. Финская национальная кухня. Москва, 1982.
  18. Челембієнко В.А., Зигуля С.В. Кухня народів світу. Харків, 1993.
  19. Челембієнко В.А., Зигуля С.В. Кухня народів світу. Харків, 1993.
  20. Юдова Ю.Ю. Особенности современной сербской кухни: традиции и новшества // История еды и традиции питания народов мира. Вып. 2: Материалы II-го Международного симпозиума, 29-31 октября 2015 года. 2016. С. 224–228.
  21. Anthropology at Home. London, 1987.
  22. Buranbaeva O., Mladineo V. Culture and Customs of Hungary. Greenwood Press, 2011.
  23. Cravens Craig. Culture and Customs of the Czech Republic and Slovakia. Greenwood Press, 2006.
  24. Hrvatska regionalna kuharica / priredili Božica Mirić i Drago Vukušić. Zagreb: Mozaik knjiga,
  25. Komentarze do Polskiego Atlasu Etnograficznego. T. 3: Pożywienie i sprzęty z nim związane. Wrocław: Polskie Towarzystwo Ludoznawcze, 1996.
  26. Nordstrom Byron J. Culture and Customs of Sweden. Greenwood, 2010.
  27. Sheen B. Foods of Spain Detroit : KidHaven Press, 2007. – 64 p.
  28. Sheen Barbara. Foods of Scandinavia. Kidhaven Press, 2010.
  29. Iliustruota Lietuvos enciklopedija. Kaunas: Šviesa, 2005.

Допоміжна

  1. Казьмина О.Е. Динамика этнического состава населения Литвы в ХХ в. // Расы и народы. Вып. М., 1990.
  2. Альбедиль М.Ф. Народы мира. – М.,1994.
  3. Атлас народов мира. М., 1964.
  4. Вейс. История культуры и народов мира. Обычаи и нравы. М., 2004.
  5. Вопросы этнической истории эстонского народа. Таллин, 1956.
  6. Вынужденные мигранты: интеграция и возвращение. М., 1997.
  7. Гоголев А.И. Этническая история народов Зарубежной Евразии (Древность и раннее средневековье). Уч. пособие, Якутск, 1988.
  8. Дети в обычаях и обрядах зарубежной Европы. М., 1995.
  9. Добров А.С. Скандинавские страны. М., 1946.
  10. Ефимов М. Скандинавия. М., 1940.
  11. Заварина А.А. Русское население Латвии в конце XIX – начале ХХ в. Рига, 1988.
  12. Историко-этнографический атлас Прибалтики. Одежда. Жилище. Рига, 1986.
  13. Казьмина О.Е. Динамика численности национальных групп. Эстонии в ХХ в. // Расы и народы. Вып. М., 1991.
  14. Казьмина О.Е. Динамика этнической структуры населения Латвии в ХХ в. // Национальные процессы в СССР. М., 1991.
  15. Культура и быт народов зарубежной Европы. Этнографические исследования. М., 1967.
  16. Лагутина Е.И. Скандинавские страны. Л., 1967.
  17. Миграции и новые диаспоры в постсоветских государствах. М., 1996.
  18. Морозова М.Н. Народы Западной Европы. В 2 т. Н.Новгород, 1997.
  19. Народы Европейской части СССР. II. (Серия “Народы мира. Этнографические очерки”). М., 1964
  20. Народы мира. Историко-этнографический справочник. М., 1988.
  21. О’Делл Э. Скандинавия. М., 1962.
  22. Очерки общей этнографии. Зарубежная Европа. – Москва, 1966.
  23. Рихтер Е.В. Русское население Западного Причудья. Таллин, 1976.
  24. Рождение ребенка в обычаях и обрядах. Страны Зарубежной Европы. – М.: Наука, 1999.
  25. Рысаков П.Н. Наши северные соседи. М., 1962.
  26. Семейный быт народов СССР. М., 1980
  27. Скандинавские страны. М., 1945.
  28. Славяне и скандинавы. М., 1986.
  29. Сно Е.э. Франция. Этнографический очерк. СПБ., 1906.
  30. Страны Балтии и Россия: общества и государства. М., 2002.
  31. Страны и народы. Зарубежная Европа. Северная Европа: Научно-популярное географо-этнографическое издание : в 20 т. / [Ю.В. Бромлей и др.]. – М., 1981.
  32. Страны и народы: Европа. М., 1980.
  33. Терентьева Л.Н., Шлыгина Н.В. К вопросу о формировании этнографических границ Прибалтийского региона // Проблемы типологии в этнографии. М., 1979.
  34. Тиводар М. Етнологія: навч.посіб. для студ. іст. ф-ту. – Львів, 2004.
  35. Типы сельского жилища в странах зарубежной Европы. Москва, 1968
  36. Хазанова О.В. Венгры и немцы в конце XVII века: к вопросу складывания этнокультурных стереотипов. //Славяне и их соседи. М., 1989. Вып.9.
  37. Этнические процессы в странах зарубежной Европы. М., 1970.
  38. Этнографическое картографирование материальной культуры народов Прибалтики. М., 1975.
  39. Anthropology at Home. London, 1987.
  40. Aveni Anthony F.. The Book of the Year: A Brief History of Our Seasonal Holidays. Oxford University Press, 2004.
  41. Danaher Kevin. The Year in Ireland: Irish Calendar Customs. – Dublin, 1972.
  42. Kirby D. The Baltic World 1772 – 1993. London, New York, 1993.
  43. Misiunas R.J., Taagepera R. The Baltic States. Years of Dependence. 1940 – 1980. London, 1983.
  44. Rauch G. von. The Baltic States. Estonia, Latvia, Lithuania. The Years of Independence. 1917 – 1940. Los Angeles, 1974.

Матеріали

Інформаційні ресурси

  1. history.com.ua
  2. histoty.org.ua
  3. litopys.org.ua
  4. uht.org.ua
  5. Етнічний довідник. http://www.socd.univ.kiev.ua/publicat/soc/index.html

Тиводар М. Етнологія: навч. посібн. / Михайло Тиводар. – Львів: Світ, 2004. – 624 с.

Навчальна програма

Завантажити навчальну програму