Народне харчування народів Європи
Тип: На вибір студента
Кафедра: етнології
Навчальний план
Семестр | Кредити | Звітність |
4 | 3 | Залік |
Лекції
Семестр | К-сть годин | Лектор | Група(и) |
4 | 32 | доцент Рачковський Г. В. | Іст-21c, Іст-22c, Іст-23c |
Опис курсу
Головною метою пропонованого навчального курсу є ознайомлення студентів історичного
факультету студентів історичного факультету з традицій культури харчування народів Європи, що
сформувалися історично з урахуванням національних, обрядових, релігійних, природно-кліматичних,
географічних та інших умов, формування у студентів базової системи знань в області історії та етнології,
з основними теоретичними інтерпретаціями традицій харчування, що зумовлено, крім суто наукового
інтересу, практичними потребами життя.
Виклад курсу також спрямований на підкреслення етнічної специфіки та спільних рис традиційної
культури європейських народів, на виявлення у ній загального та унікального у загальноєвропейському
контексті, вироблення в студентів сучасної політичної культури щодо питань міжетнічної комунікації.
Студент повинен виявити вміння окреслити поле дискусій навколо дефініції термінів “традиційна
кухня”, “обрядова їжа”, “повсякденна їжа”, “харчові заборони”.
Рекомендована література
Базова
1. Артюх Л. Культура народного харчування українців: історико-етнографічні
ракурси. Київ, 2021. 358 с.
2. Баженова С.Е. Кулінарна етнологія: навчальний посібник для студентів. –
Кам’янець-Подільський: Кам’янець-Подільський національний університет
ім. І.Огієнка, 2017. 246 с.
3. Баженова С.Е., Белінська К.О., Веселовська Т.Є. Кулінарна етнологія: кухня
семи культур і не тільки: навчально-методичний посібник. Кам’янецьПодільський: Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана
Огієнка, 2020. 432 с.
4. Волощук Р.А., Нечепоренко А.В. Особливості кухні народів світу. Київ:
Реклама, 1991.
5. Глушко М. Історія народного харчування українців // Глушко М. Історія
народної культури українців. Львів: ЛНУ ім. Івана Франка, 2014. С. 247–
394.
6. Неіленко С., Русавська В. Кулінарна етнологія: навч. посіб. Київ: Ліра-К,
2020. 612 с.
7. Островська Г. Кухні народів світу. Тернопіль, 2018.
8. Ощипок І. М. Кухні народів світу. Львів, 2015.
9. Ростовський В. Кухні народів світу. Київ: Кондор, 2016. 497 с.
10. Слащева А.В. Кулінарне мистецтво країн світу: курс лекцій. Кривий Ріг:
ДонНУЕТ, 2017. 177 с.
Допоміжна
1.Abramson J. Food Culture in France. Greenwood Press, 2006. 224 p.
2.Albala K. Food a Cultural Culinary History. Course Guidebook, 2013. 299 р.
3.Chevallier J. A History of the Food of Paris: From Roast Mammoth to Steak Frites.
Rowman & Littlefield Publishers, 2018. 266 p.
4.Cravens Craig. Culture and Customs of the Czech Republic and Slovakia. Greenwood
Press, 2006.
16
5.Dalby Andrew. Gifts of the Gods: A History of Food in Greece. London: Reaktion
Books, 2018. 302 р.
6.Food, Drink and Identity: Cooking, Eating and Drinking in Europe Since the Middle
Ages / ed. by P. Scholliers. Oxford; New-York: Berg Publishers, 2001.
7.Food, Drink and Identity in Europe: Consumption and the Constructing of Local,
National and Cosmopolitan Culture / ed. By T. M. Wilson. Amsterdam; New
York: Rodopi, 2006.
8.Higman B. W. How food made history. Oxford, 2012. 265 р.
9.Heinzelmann Ursula. Beyond Bratwurst: A History of Food in Germany. London:
Reaktion Books, 2014. 384 p.
10.Hrvatska regionalna kuharica / priredili Božica Mirić i Drago Vukušić. Zagreb:
Mozaik knjiga, 2006.
11.Komentarze do Polskiego Atlasu Etnograficznego. T. 3: Pożywienie i sprzęty z nim
związane. Wrocław: Polskie Towarzystwo Ludoznawcze, 1996.
12.Kuchnia polska. Maria Librowska (red.). Warszawa: Państwowe Wydawnictwo
Ekonomiczne, 1982
13.Mintz S., Du Bois C. The Anthropology of Food and Eating // Annual Review of
Anthropology. 2002. Vol. 31. P. 99–119.
14.Montanari Massimo, Capatti Alberto. Italian Cuisine: A Cultural History. Columbia
University Press, 2003. 400 р.
15.Montanari Massimo. Italian Identity in the Kitchen, or Food and the Nation. Columbia
University Press, 2013.128 р.
16.Nikolovski Goce. Taste of Swedish Cuisine. Lulu Press, 2016. 287 p.
17.Nordstrom Byron J. Culture and Customs of Sweden. Greenwood, 2010.
18.Parasecoli Fabio. Al Dente: A History of Food in Italy. London: Reaktion Books, 2014.
332 р.
19.Sevilla Maria Jose. Delicioso: A History of Food in Spain. London: Reaktion Books,
2019. 344 p.
20.Sheen Barbara. Foods of Scandinavia. Kidhaven Press, 2010.
21.Sheen Barbara. Foods of Spain Detroit : KidHaven Press, 2007. 64 p.
22.Tebben Maryann. Food Cultures of France: Recipes, Customs, and Issues.
Greenwood, 2021. 216 p.
23.Tebben Maryann. Savoir-Faire: A History of Food in France. London: Reaktion
Books, 2020. 344 p.
24.Tradicijos. Iliustruota Lietuvos enciklopedija. Kaunas: Šviesa, 2005.
25.De Garine I. Anthropology of Food and Pluridisciplinarity // Researching Food Habits:
Methods and Problems / ed. by H. Macbeth, J. MacClancy. Oxford: Berghahn
Books, 2004. P. 15–28.
26.Аксьонова Н. Скуштувати етнічне: швидко & автентично // Постфактум:
історико-антропологічні студії. Одеса, 2013. №1. C. 63–72.
27.Альхабаш О. А., Тумко І. М. Кулінарна подорож. Найкращі кухні світу. Харків:
Віват, 2014. 192 с.
28.Безлепкін Ю. В. Кухня народів світу. Харків, 2000
29.Бродель Ф., Матеріальна цивілізація, економія та капіталізм XV-XVIII ст. У
3 томах. Т. 1: Структури повсякденності: можливе та неможливе. Київ:
Основи, 1995. 543 с.
17
30.Бурдейна Т. Трансляція етнокультурних сенсів через національну кухню //
Грані. 2014. № 6. С. 40-48.
31.Войцішук Ж. В. Стереотипи німецької національної кухні [Електронний ресурс]
/ Ж. В. Войцішук // Науковий вісник Міжнародного гуманітарного
університету. Серія: Філологія. – Одеса, 2014. – Вип. 12. – С. 215-217. – Режим
доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Nvmgu_filol_2014_12_59 (дата звернення:
27.06.2023).
32.Жадан Л. О. Кухні світу. Харків, 2011.
Історія розвитку культури та традицій харчування народів світу [Електронний
ресурс] // Кухні народів світу : опорний конспект лекцій / Прикарпат. нац.
ун-т ім. В. Стефаника. – Івано-Франківськ, 2012. – C. 3–4. – Режим доступу:
http://194.44.152.155/elib/local/329.pdf (дата звернення: 23.11.2023).
33.Коршунова Г., Варваріна Н. Етнічні кухні світу: чинники формування
відмінностей та умови сучасного успішного позиціонування. //
Краєзнавство. Географія. Туризм. 2011. Черв. (№ 24). С. 3–5.
34.Челембієнко В.А., Зигуля С.В. Кухня народів світу. Харків, 1993.
Шивельбуш Вольфґанґ, Смаки раю. Соціальна історія прянощів, збудників та
дурманів. Київ: Ніка-Центр. 256 с
Матеріали
1.Неіленко С., Русавська В. Кулінарна етнологія : навч. посіб. Київ: Видавництво
Ліра-К, 2020. 612 с.
2.Силабус і схема курсу “Кухня народів Європи”.
3.Тиводар М. Етнологія: навч.посіб. для студ. іст. ф-ту. Львів, 200