Х Львівський соціологічний форум_підсумки

19.10.2016 | 17:27

13 жовтня 2016 року у Львівському національному університеті імені Івана Франка розпочався Х ювілейний соціологічний форум «Змінність соціальних просторів крізь соціологічну оптику: прояви, контексти, можливості».

Доктор соціологічних наук, Заслужений діяч науки і техніки України, Заслужений професор Львівського національного університету імені Івана Франка, професор, завідувач кафедри соціології історичного факультету Наталія Черниш під час відкриття заходу відзначила широку географію учасників форуму, адже у ньому беруть участь науковці з різних куточків України – Львова, Києва, Рівного, Дубна, Запоріжжя, Ужгорода, Одеси, Тернополя, Дніпра, Чернівців, Дрогобича, Маріуполя, Полтави та Кривого Рогу

«Варто зауважити, що соціологічна наука серед інших користується не тільки найбільшим попитом, але й довірою в суспільстві. Тому, проведення соціологічного форуму у Львівському університеті, є чудовою нагодою говорити про соціологію, місце науки і практики в сучасному суспільстві як інструмента вимірювання різних зрізів розвитку соціуму», – зазначив Ректор у вітальному слові.

За його словами, участь соціологів у такому масштабному форумі є свідченням того, що «вони працюють не тільки на Україну і розвиток її науки, а й на формування об’єктивної оцінки тих процесів, які відбуваються в нашій державі».

Із вітальним словом до учасників форуму звернувся президент Соціологічної асоціації, ректор Харківського національного університету імені В. Каразіна Віль Бакіров. Віль Савбанович відзначив широкий спектр проблем і питань, винесених на обговорення в рамках соціологічного форуму, новаторський формат проведення заходу. «Перед нами – вся панорама української соціологічної думки. А відтак, потрібно усвідомити, що саме ми, соціологи, відповідальні за долю держави. Без сумнівів, можна покладатися на результати досліджень інших фахівців, утім не можна ігнорувати соціологічну думку. Державу ніхто не зробить крім самих українців. Тож доля України – в руках громадянського суспільства, яке має опиратися на соціологічні результати, висновки та ідеї, виступи й інтерв’ю», – переконаний ректор Віль Бакіров.

Цьогоріч у рамках Х ювілейного соціологічного форуму у форматі дискусійних майданчиків учасники обговорювали питання діалектик глобальних змін у світлі теоретичної та емпіричної соціології та окреслювали траєкторії соціокультурної та інституційної динаміки сучасного українського суспільства.

Крім того, соціологи взяли участь у засіданні круглого столу на тему: «Історична пам’ять та поведінкові репертуари в сучасному українському суспільстві» і в Talk-панелі «Соціологія та agendasetting в Україні».