Круглий стіл “Коли повернулася незалежність”: Литовська держава між світовими війнами (до 100-річного ювілею Республіки)”

26.09.2018 | 09:19

За підтримки Інституту культури Литви (Lietuvos kultūros institutas / Lithuanian Culture Institute) та Львівського національного університету імені Івана Франка 24 вересня 2018 року у Львові відбувся круглий стіл “Коли повернулася незалежність”: Литовська держава між світовими війнами (до 100-річного ювілею Республіки)”.

Учасники наукового форуму розповіли присутнім історію проголошення незалежності і головні сюжети боротьби за суверенітет і територіальну цілісність Литовської держави у 1918 – 1923 рр.

Вітаутас Йокубаускас з Інституту історії та археології Балтійського регіону при Клайпедському університеті детально охарактеризував збройні сили Литви у міжвоєнний період.

Артем Петрик, викладач Херсонського державного університету, презентував присутнім головні ідеї написаної ним книги “Світло і тіні” Першої Республіки: Литовська держава у 1918 – 1940 роках” (Херсон, 2018).

Наталія-Дануте Антано- Бімбірайтє, голова Культурного центру “Україна – Литва” та очільниця товариства “Литовці Херсонщини”, проаналізувала діяльність представників литовської громади в регіоні, окреслила співпрацю в культурно-освітній сфері між Львовом, Херсоном та Інститутом культури Литви.

Учасниками заходу стали студенти ІІІ курсу історичного факультету, які спеціалізуються на кафедрі новітньої історії України ім. М. Грушевського. За цікаві питання студенти Дмитро Пугач та Марія Труш отримали від автора книгу у подарунок.

Захід також відвідали Мар’ян Мудрий, заступник з навчально-методичної роботи декана історичного факультету, та Олександр Целуко, заступник декана з наукової роботи, які долучилися до дискусії про використання державотворчого досвіду литовців українцями.

Модераторами круглого столу були Юрій Капарулін з Херсону та Олена Лукачук зі Львова.