Лекція Дмитра Пефтіця «Феномен геометричного орнаменту»

03.12.2020 | 14:03

19 грудня планується лекція старшого наукового співробітника Національного Києво-Печерського заповідника Дмитра Пефтіця «Феномен геометричного орнаменту» (12.00, Археологічний музей ІА НАНУ, вул. Богдана Хмельницького, 15, цокольний поверх Природничого музею, М Театральна).

Орнамент є одним з найдавніших проявів людської свідомості, його глибоке коріння в історії людства підтверджується археологічними джерелами. Природа цього феномену зумовлена усвідомленням циклічності процесів у Всесвіті, необхідністю оцінки та прогнозування ритмів «світового порядку». Така потреба визначає ключові характеристики орнаменту – ритмічність та симетрію, завдяки яким він вирізняється серед інших різновидів зображень. Симетричність візерунків є основним принципом їх організації, якому підкорені всі інші функції орнаменту.
На початку доби раннього заліза на теренах Східної Європи формується геометричний стиль, об’єднаний стилістичними рисами, набором технік та мотивів. Він є результатом утворення спільного «інформаційного простору», що виникає внаслідок посилення міжкультурних контактів, одним з чинників якого був перехід степових племен до номадизму. Розвиток орнаментального стилю мав складний та нелінійний характер, в ньому можна прослідкувати певні етапи та локальні особливості.

У зв’язку із карантинними обмеженнями ми формуємо групу слухачів не більше 15 чоловік. Також можливі перенесення лекції у зв’язку із карантином на інші дні і час. Тому просимо вас зареєструватися на адресу: evekravchenko@gmail.com і в разі перенесення події підтвердити реєстрацію. Дякуємо за розуміння.