Лекція Олега Павлишина “Між лініями фронту: війсковополонені та інтерновані в умовах українсько-польської війни у Східній Галичині 1918–1919 рр.”

12.09.2018 | 22:16

26 вересня о 18.30 запрошуємо на лекцію Олега Павлишина “Між лініями фронту: війсковополонені та інтерновані в умовах українсько-польської війни у Східній Галичині 1918–1919 рр.”

Локація: Ресторан “Ратуша” (пл. Ринок, 1)

Українсько-польська війна у Східній Галичині 1918–1919 рр., окрім бойової лінії, мала ще один фронт – домашній. Воюючі сторони застосовували репресивні заходи щодо цивільного населення – інтернували активістів противника. Втім ця маловідома сторінка історії розкриває важливий гуманітарний аспект конфлікту. Завдяки ініціативі митрополита Андрея Шептицького та архиєпископа Юзефа Більчевського представники урядів 1 лютого 1919 р. у Львові уклали Угоду про ставлення до полонених та інтернованих. Угода, єдиний позитивний результат польсько-українських перемовин, уможливила реалізацію заходів під егідою Міжнародного Червоного Хреста. Сторони розпочали процес випущення на волю інтернованих та обмін найбільш відомих діячів. Гуманітарна діяльність спеціальних української та польської комісій та сприяння їхній роботі з боку військового командування воюючих сторін продемонстрували цивілізований характер конфлікту в контексті дотримання Гаагської конвенції 1907 р.

Ця лекція є частиною публічної програми “Місто на лінії: Львів у листопаді 1918 року”, що запрошує широку громадськість до обговорення 100-річчя закінчення Великої війни та створення ЗУНР в ширшому контексті падіння імперій, революцій, створення нових національних держав та соціальних та культурних змін.

Більше на сайті Центру: http://www.lvivcenter.org/uk/chronicle/news/?newsid=2853