Презентація підручника “Історія: Україна і світ” (інтегрований курс, підручник для 10 класу закладів загальної середньої освіти)

25.09.2018 | 10:08

20 вересня у головній читальній залі Наукової бібліотеки Львівський національний університет імені Івана Франка (вул. Драгоманова, 5) було проведено презентація підручника “Історія: Україна і світ” (інтегрований курс, підручник для 10 класу закладів загальної середньої освіти). Участь у заході взяли: модератор Роман Пастушенко, завідувач кабінету розвитку освіти Львівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, автори підручника Мар’ян Мудрий і Олена Аркуша, викладачі історичного факультету ЛНУ ім. І. Франка, редактори підручника Наталя Заблоцька, Наталя Пазюра, та вчитель ліцею “Перспектива” Дмитро Сокиринський (м. Запоріжжя)
Роман Пастушенко на початку презентації наголосив на новаторській концепції підручника, і зазначив, що, на його суб’єктивну думку, це кращий огляд історії історії, адресований учням 10 класу, який йому доводилось аналізувати.
Головний редактор Наталія Заблоцька була солідарна з п. Романом, додавши, що автору підручника вдалось напрацювати справді якісний наратив за доволі короткі терміни, поставлені перед ним.
Мар’ян Мудрий у своїй доповіді вказав на ті речі, які хотів донести до читача. По-перше, це те, що історія є змінна. Немає раз і назавжди сталої історії. І це має стати фактором до критичного мислення. Друга теза полягає в тому, що немає суто “окремої”, “екслюзивної історії”. Той, хто не вмів ділити світ з іншими, завжди, на думку автора, історично програвав. Оскільки в підручнику відведено роль як президентам, королям, диктаторам, так і простим людям, то необхідно було “надати голос всім”, зобразити кожного із притаманним їм характером і темпераментом.
Олена Аркуша, розповідаючи про історію написання підручника, вказала, що для цього проекту необхідно було зібрати весь свій вчительський, викладацький, науковий і врешті батьківський досвід. Авторка прагнула, щоб текст підручника відповідав стандартам гуманітаристики і академічним вимогам Міністерства освіти і науки України. У фокусі тексту, описаних історичних процесів поставлено людину, з огляду на те, що особисті людські історії є дуже важливими.
Дмитро Сокиринський наголосив на тому, що написання інтегрованих курсів історії є давно потрібним проектом. Поділ історії на “Історію України” і “Всесвітню історію” є штучним і неадекватним в плані розуміння історичних процесів та їх закономірностей. Також п. Дмитро наголосив, що презентований підручник повністю відповідає програмі ЗНО і є практичним для підготовки до нього.
Тарас Барабаш