Відбулася відкрита лекція “Життя та розваги лицаря” 9. 04. 2015 р..

14.04.2015 | 09:57

У рамках функціонування Львівського медієвістичного клубу, 9 квітня 2014 р. на історичному факультеті ЛНУ відбулася відкрита лекція на тему “Життя та розваги лицаря“. З цікавою доповіддю про побут та повсякденне життя середньовічного лицаря виступив голова клубу “Орден Паладинів” – Віталій Федорінін. Йому асистували реконструктори Тимофій Коробков та Світлана Андрєєва. Доповідачі детально описали одяг та аксесуари людини Середньовіччя (худ, котта, коттардда, каміза, шосси та інше), поєднуючи доповідь з візуальним супроводом (проекторною презентацією) та наочною демонстрацією реконструюваного одягу (“моделями” виступили реконструктори п. Тимофій та п. Світлана).

Реконструктор Світлана Андрєєва разом зі студентами історичного факультету, презентувала сучасну реконструкцію кількох середньовічних танців – мальтійського та горохового бранлів (середньовічних народних кругових танців (хороводів), зі швидкими рухами, перша згадка про котрих фіксується у ХІІІ ст. на території французького Провансу; як правило розмір бранлів був парним, а в деяких місцевих різновидах – тридольним; бранль мав ряд різновидів пов*язаних перш за все з професійною діяльністю чи становою приналежністю – гороховий, мальтійський, шотландський, веселий, кінський, бранль прачок, бранль булочників, черевичників (сабо), військовий бранль – відомо близько 20 різновидів цього танцю).

Слід відзначити, що в межах стислого академічного курсу з історії середніх віків важко детально приділити увагу всім цікавим аспектам середньовічного життя, а саме такі – “живі лекції” покликані заповнити ряд прогалин у сприйнятті середньовічної історії, усунувши разом з тим, ряд новочасних міфів стосовно цієї теми – проблеми індивідуальної та колективної гігієни, тривалість життя та інше. Цікавість тематики та нестандартність викладу матеріалу, привідкрили нові дослідницькі горизонти та доповнили знання студентів з епохи Середньовіччя.

5EvvzpM5yJQ etH41I4ZxDs BHagZM1PITQ sFdqT77we18 w0wZLpGw8mk he1glXbsGBg G0xYwupdSOM kDfVOIyp4Tc