Відбувся ХІІ Львівський соціологічний форум

06.04.2021 | 09:32

Шановні колеги, від членів Оргкомітету дякуємо УСІМ, хто долучився до фахової наукової дискусії в рамках ХІІ Львівського соціологічного форуму.

Цьогорічний Форум викликав широку зацікавленість соціологічної спільноти як в Україні, так і за кордоном. Загалом, для участі у роботі конференції було заявлено 114 учасників, подано 65 тез доповідей (Збірник тез доповідей, розміщений на сайті кафедри соціології: https://clio.lnu.edu.ua/…/Zbirnyk-tez-KHII-Lvivskoho…), понад 200 осіб переглянули он-лайн трансляцію на сторінці кафедри у Фейсбук.

Широкий публічний резонанс та обговорення викликали виголошені на планерному засіданні доповіді: «Цифрове суспільство; порядок денний соціології» (В. Бакіров, Президент Соціологічної асоціації України), «Теоретичні підходи до вивчення сучасних суспільних трансформацій» (Є. Головаха, член-кореспондент НАН України, заступник директора з наукової роботи Інституту соціології НАН України,м. Київ), «Коронавірус і соціологія: подвійна контекстуалізація» (Н. Черниш, професор кафедри соціології Львівського національного університету імені Івана Франка»), «Онлайн-освіта в сучасному світі: переваги та загрози» (Л. Сокурянська, професор, завідувачка кафедри соціології Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна).

Робота Форуму була організована за напрямами: Сесія 1. «Соціологічна наука і сучасне суспільство:від теоретизування до реалій сьогодення»; Сесія 2. «Діалектика трансформаційних змін у світлі теоретичної й емпіричної соціології», Сесія 3. «Соціальні трансформації у глобалізованому суспільстві: світовий досвід і виклики для України», Сесія 4. «Покоління в аналізі локальних трансформацій соціальної структури українського

суспільства».

У рамках Форуму було запрезентовано монографію: Оксамитна С., Симончук О. (Ред.) Динаміка сприйняття соціальної нерівності в Україні: за даними міжнародної програми соціальних досліджень 2009-2019: колективна монографія. Київ: Інститут соціології НАН України; Національний університет «Києво-Могилянська академія», 2020. 262 с. Авторки наголосили на важливості подальших досліджень соціальних нерівностей, зокрема в сучасному суспільстві, що є можливим за широкої участі українських соціологів у міжнародному дослідницькоиу проекті International Social Survey Programme (ISSP).

Професор кафедри соціології Львівського університету Наталія Коваліско представила новий дослідницький проєкт «Ровесники Незалежності. Покоління у часі й в контексті подій», який розпочатий у 2021 році за співпраці відділу соціальних структур Інституту соціології НАН України та кафедри соціології історичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка. Запросила до співпраці соціологів – учасників Форуму з різних міст України.

Відео-матеріали доповідей на пленарному і секційних засіданнях для усіх зацікавлених соціологічною проблематикою будуть розміщені на сайті кафедри соціології Львівського університету.

Запрошуємо усіх бажаючих опублікувати свої статті у “Віснику Львівського університету. Серія соціологічна”, який є фаховим виданням із соціології .

Набір статей триватиме до 1 червня 2021 р. (вимоги на сайті кафедри соціології в рубриці Новини: https://clio.lnu.edu.ua/department/sotsiolohiji )