Відкрита лекція Мар’яни Байдак про сімейні відносини українців в умовах роздільного життя в роки Першої світової війни

28.09.2018 | 09:16

2 жовтня запрошуємо на відкриту лекцію Мар’яни Байдак на тему: «“Жию думкою, що по всіх тих перешкодах заживемо знову обоє спокійно”»: сімейні відносини українців в умовах роздільного життя в роки Першої світової війни»

Доповідачка: Мар’яна Байдак – к.і.н., асистентка кафедри новітньої історії України імені Михайла Грушевського Львівського національного університету імені Івана Франка, членкиня Української асоціації дослідників жіночої історії

Місце проведення: авд. 424, Гуманітарний факультет, вул. Козельницька, 2а

Час проведення: 16:15-18:00

Перша світова війна зумовила зміни в уявленнях про сімейні відносини, жіночі та чоловічі ролі в родині. В умовах роздільного життя більшість стосунків «перемістилися» на сторінки листів, де різні подружжя творили власний світ цінностей залежно від рівня освіти, професійної підготовки, соціального становища, віросповідання, громадської позиції, сукупності ментальних, спадкових рис, якостей характеру тощо. В їх листах творилися унікальні досвіди приватного життя. Сім’ї мусили підпорядкувати життя до потреб воєнного часу, мовчати про наболіле, говорити про буденне, іноді несуттєве.
Під час війни українське суспільство намагалося підтримувати образ «ідеальної» дружини, матері, господині, боячись, що по завершенні війни жінки не захочуть виконувати традиційні функції. Але війна змінила розуміння сім’ї та функції жінки і чоловіка у ній. Якщо до війни сім’я складалася з батька, матері, дітей, часто старших людей, то через мобілізацію вона залишалася без «чоловіка-голови» (правда, траплялося, що він навіть на відстані прагнув підтримувати свій статус). На уявному рівні таку риторику зберігали, вважаючи, що після війни все повернеться до старого. На практиці жінки (примусово чи добровільно) ставали на чолі сім’ї, мало дбаючи про свій статус у майбутньому. Родинні обов’язки, які з’явилися з початком війни, часто не збігалися із можливостями. Була відмінність між селянськими і міськими родинами, які існували в різних освітніх, культурних, матеріальних просторах.

Ця лекція про сімейні відносини, які були індивідуальними, з різними принципами, переконаннями і звичками в основі. Лекція про емоції та реальні перешкоди, одночасне призупинення і тривалість сімейних стосунків в умовах Першої світової війни.