Підсумки круглого столу на тему: “Пошукові дослідження поховань часів Другої світової війни у Галичині: стан та перспективи”

18.05.2016 | 17:05

Війна не закінчиться, допоки не похований останній солдат” – цей відомий вислів вкотре згадали учасники круглого столу, що відбувся 17 травня 2016 р. у Музеї історії Львівського університету з ініціативи історичного факультету. Заступник декана Руслан Сіромський наголосив на тому, що українські землі, зокрема Галичина, під час війни опинилися в епіцентрі бойових дій, що призвело до великої кількості загиблих солдатів різних армій.

Тогочасні тоталітарні режими, за словами відомого історика Тимоті Снайдера, “перетворили людей на числа”, за якими приховані долі людей, родин, народів. На жаль, місця поховань і обставини загибелі багатьох учасників бойових дій не встановлені досі. Саме проведення пошуку, ексгумації і перепоховання осіб, які загинули чи померли внаслідок депортацій, політичних репресій та воєн, впорядкування і збереження поховань і меморіальних цвинтарів, є метою діяльності Комунального підприємства Львівської обласної ради “Доля”, представники якого Ярослав Онищук (заступник директора з наукової роботи) та Остап Козак (керівник архівних досліджень) виступили основними доповідачами на круглому столі.

Доцент Ярослав Онищук наголосив передусім на важливості культури історичної пам’яті, науковому підході та аполітичності під час пошуку і впорядкування поховань часів Другої світової війни. Зазначені засади сповна були реалізовані під час пошукових робіт і розкопок поховань солдатів Червоної Армії (с. Лешнів Бродівського р-ну Львівської обл., 2006 р.), вояків УПА (с. Буща Здолбунівського р-ну Рівненської обл., 2007 р.), стрільців Карпатської Січі на Верецькому перевалі  (2008 р.), жовнірів польського війська на Голосківському цвинтарі у Львові (2010 р.), вояків Дивізії Ваффен СС “Галичина” (с. Бужок Золочівського р-ну Львівської обл., 2011 р.) та ін.

Здійснені розкопки і перепоховання дають можливість не тільки виконати свій моральний і християнський обов’язок, але й спростовувати різні псевдонаукові інсинуації, як наприклад стосовно причин смерті і кількості загиблих. Водночас Остап Козак звернув увагу присутніх на скрупульозній пошуковій роботі в архівах – як українських, так і зарубіжних. Зокрема, КП “Доля” налагодило контакти з німецькими колегами, що відкрило нові перспективи для пошукових робіт і встановлення імен загиблих солдатів.

Хочемо вірити, що присутні на заході студенти-історики долучаться до пошукових досліджень не тільки поховань часів Другої світової війни, але й жертв інших воєнних конфліктів на території нашого краю.

Руслан Сіромський

Світлини з заходу:

Изображение 123 Изображение 132

Изображение 118 Изображение 120