“Народ є альфою і омегою українського історичного життя”: Михайло Грушевський і Львівський університет

15.03.2016 | 16:30

3 березня 2016 р. у Музеї історії Львівського університету відбувся спільний семінар викладачів і студентів історичного факультету, за участі представника ДАЛО Олега Бондаря, присвячений видатному українському історикові і державному діячеві Михайлові Грушевському. Основним доповідачем на семінарі виступав грушевськознавець, професор Леонід Зашкільняк, котрий запропонував присутнім поглянути на М. Грушевського дещо ширше, як просто на історика і державного діяча. У невимушеній атмосфері учасники семінару, зокрема, Олексій Сухий (модератор заходу), Володимир Качмар, Роман Тарнавський та Руслан Сіромський, обмінялися міркуваннями щодо становлення Михайла Грушевського як особистості, проаналізували його львівський період життя (1894–1914 рр.), викладацьку роботу у Львівському університеті, ставлення до студентів, співпрацю з НТШ, взаємини з місцевими науковцями та громадськими діячами.

Значне зацікавлення у присутніх викликали питання, пов’язані зі змістом щоденників і літературними творами М. Грушевського, до впорядкування і видання яких у свій час доклався Л. Зашкільняк. Він процитував окремі щоденникові фрагменти й уривки з поезій М. Грушевського. Ось один із його віршів:

“Не журись! За зимою – весна”

Не журись! За зимою – весна,

Виростають квітки з-під снігів.

Ще всміхнеться нам доля ясна,

І не буде цих сліз та жалів.

Не сумуй! Промінь блисне, спахне,

Прожене оцю пітьму страшну;

На порваних сих струнах утне

Нам співець ще пісню голосну!

І нікого не май за мерця –

Оживуть ті недужі раби!

Ще спахнуть пориванням серця

І піднімуться руки слабі.

Упаде се ярмо з наших ший,

Розпадеться кайдання саме,

І на поклик наш дужий, гучний

Обізветься й каміння німе!

Учасники заходу відзначили у постаті М. Грушевського такі риси його характеру, як інтровертність, велику працездатність, вимогливість. За словами В. Качмара, у Львівському університеті історик став  “промоутером української молоді і всього українського”, заклавши вектор майбутніх історичних студій.

Захід відбувся у рамках відзначення 150-річчя від дня народження видатного українського вченого.

Деталі обговорення та світлини з заходу на сторінці прес-центру Університету.

2016-03-06-seminar-02   2016-03-06-seminar-07

2016-03-06-seminar-10  2016-03-06-seminar-13